Nieuwe blogs

Ja, ik wil graag op de hoogte worden gehouden.

info@wouterturkenburg.nl

 

Ja, hou mij op de hoogte

Klik op 'Ja, hou mij op de hoogte' en vul het Contactformulier in

Ravi Coltrane

Getwijfeld heb ik heus wel even, of ik Ravi Coltrane moest vragen als gastdocent aan de jazzafdeling van het Koninklijk Conservatorium. Niet de allerbeste saxofonist, zeker niet zo goed als zijn vader, werd mij verteld. Maar ja, wie is er wèl beter dan John Coltrane, de allergrootste saxofonist ooit.

Geen goede docent want aan geen enkel conservatorium verbonden. Tja, ik ken jazzmusici die meer en langere titels hebben dan hun eigen familienaam maar geen goede docent zijn.

Hij komt altijd te laat en houdt zich niet aan de afspraken, werd er geroddeld. Exact op tijd kwam Ravi aan, exact op tijd is hij begonnen en meer dan een half uur langer doorgegaan dan afgesproken. 

En dan waren er die bijzondere momenten. De eerste blikken recht in elkaars ogen bij het kennis maken, dezelfde ernstige frons van Ravi toen hij tot de kern van zijn betoog doordrong en ineens als twee druppels water op zijn vader leek. Dan weer dat leuke giecheltje dat telkens tussendoor kwam wanneer het te zwaar op de hand dreigde te raken. De hug en de warme blik bij het afscheid.Zelden heb ik meegemaakt dat studenten vier uur lang ademloos naar een gastdocent hebben geluisterd, zelden die bedremmelde gezichten toe het afgelopen was, en nog nooit het verzoek om een afsluitend woordje te moeten doen. Verder dan 'uit het diepst van ons hart, bedankt' kwam ik niet.

Mijn slechts één jaar oudere zus noemt mijn nog steeds 'broertje'. Mijn vader bouwde voetbalstadions, stadhuizen en hospitalen dus ik was altijd 'de zoon van'. 'De een staat in het donker en de ander staat in het licht', dichtte Bertold Brecht. En wie in het donker staat, zie je niet natuurlijk. Waar haal je de kracht vandaan om iets van je leven te maken als je als appeltje van een boom staat die ongekend groot is in omvang, eeuwig leeft, een enorme schaduw geeft? Uit jezelf, uit je binnenste ik, door goed naar jezelf te luisteren en je plan uit te voeren. Ook al geloven anderen niet allemaal of allemaal niet in jouw plan. Ook al geloof jij soms ook niet in je plan. Toch doen en doorgaan.

Toen Ravi Coltrane van het school plein afliep, omgeven door een ongekend warm en prachtig herfstlicht, ervoer ik hetzelfde als na het lezen van een goed boek, het zien van een indrukwekkende film, het beleven van een indrukwekkend concert: een mengeling van rust, opwinding, geluk en spijt dat het is afgelopen. 'In jazz is er altijd een eerste keer maar nooit een laatste keer' kon ik er nog uitpiepen. Toen was hij weg.

Hoe groot de boom is en hoe klein het appeltje, het leven gaat altijd door. Jazz gaat altijd door. Zolang er maar mensen zijn als Ravi Coltrane.


 

 

 

Advies

€ 50per advies
  • Eenmalige grondige analyse van je website.
  • Basis SEO (vindbaarheid)
  • Tips&Tricks

Full Support

€ 699een jaar
  • Website naar keuze
  • Voordurende updates SEO
  • Een jaar volledige ondersteuning

Jouw website ben jij.